
Riesling & Grüner Veltliner im Viinilehti
Liebe Weinfreunde, ich freue mich unglaublich, euch mitteilen zu dürfen, dass unsere Weine, der Pratsch Grüner Veltliner 2022 und der
Early on it became clear that Stefan Pratsch would take over the parental winery. After a solid theoretical education at the viticultural school in Mistelbach, he got to know the practice in his parents’ traditional business. Then it was time to find his own path and perfect it…
Stefan Pratsch’s current winery was created by bringing together two wine-growing families in Hohenruppersdorf that have been anchored together for generations.
The conversion to organic farming was an important step on the way to modernity.
Today, on about 20 hectares of own land – these wines are identified by the (S) in the “WINE BY S. PRATSCH” logo – as well as on vineyards (approx. 30 hectares) operated by contractual partners, wine is cultivated at the highest level.
The result is grapes with the potential for great wines.
As a winegrower, there is a wide variety of work to be done.
Here you will always find the latest news about what is going on in the vineyard or the wine cellar.
Enjoy reading and following.
Liebe Weinfreunde, ich freue mich unglaublich, euch mitteilen zu dürfen, dass unsere Weine, der Pratsch Grüner Veltliner 2022 und der
Usually the hectic harvest is followed by the event season: The months September until November are highly prized among wine
The fall of 2022 was plenty exciting, the harvest, the rebuilding and my attempt to capture the great atmosphere at
A few weeks after the first “weaving” the second part of the work takes place during the hot summer months
The biological cultivation of the vineyards was already introduced by Willi Pratsch 30 years ago.
This method of cultivation is rewarded with healthy soils and vigorous vines as a prerequisite for wines of the highest quality. From carefully thriving grapes, gentle processes are used to produce wines that are free of residues of chemical pesticides. This is how viticulture is practiced today, because the varied nature and the cultural landscape of the Weinviertel must be protected for future generations.
With the “Estate Grown” stamp on the label of the site wines, the organic processing of the respective own sites has been guaranteed for more than 25 years.
Each vineyard has its own unmistakable character. Whether Rotenpüllen, Steinberg, Erdpress, Kittel, Heiligenberg or the Pfarracker am Heiligenberg – the soil, the location and the sun contribute to this unmistakable taste.
Technology is also used in organic winegrowing – because only in this way can the aromas of the grapes be preserved and anchored in the wine.
Strikte Temperaturkontrolle auf allen Stufen der Vinifizierung und zeitgemäße Hygienestandards im Weinkeller sind die Voraussetzungen für Weine höchster Güte, die ungetrübten Genuss erleben lassen.
Historical wine cellars with natural temperature control are ideal for storing deep wines in wooden barrels. Fine light white wines are stored in steel tanks on the yeast to reach perfection.
Finally, our own high-tech bottling plant enables the perfect completion of the wines.
WINE BY S. PRATSCH
Milchhausstrasse 5, 2223 Hohenruppersdorf im Weinviertel, Österreich
+43 676 624 9773
office@pratsch.at
Versandkostenfrei ab 12 Flaschen - Free shipping for 12 bottles and more Dismiss
Schon früh wurde klar, dass Stefan Pratsch das elterliche Weingut übernehmen wird. Nach einer soliden theoretischen Ausbildung an der Weinbauschule Mistelbach lernte er die Praxis im elterlichen Traditionsbetrieb kennen. Dann hieß es, den eigenen Weg zu finden und zu perfektionieren.
Die Eltern Willi und Anneliese Pratsch, Freundin Bernadette, Partner und Freunde und vor allem das Feedback der vielen Kunden haben dazu beigetragen, dass das Streben mit Erfolg gekrönt war. Ein wichtiger Meilenstein war der außerordentlich positive Widerhall der Weine in den USA und Skandinavien. Heute erfreuen sich die Weine von Stefan Pratsch weltweit großer Beliebtheit.
Der Charakter des Bodens ist das Spiegelbild des Weins, der auf ihm wächst. Die Einzigartigkeit der Trauben kann nur auf einem Boden voller Leben zur Geltung kommen. Für Stefan Pratsch ist es daher immens wichtig, den Boden gesund zu halten und die Vielfältigkeit der Vegetation im Weingarten zu unterstützen. Bio ist hier Pflicht!
Der Wein braucht Zeit zur Reife. Die Trauben – am Rebstock vollends ausgereift – bringen die Hefe zur Spontangärung bereits vom Weingarten mit und der noch junge Wein bleibt möglichst lange mit der Hefe in Verbindung. Nur so lassen sich die frischen und nuancenreichen Weine kreieren, die wir so lieben. Durch die schonende und verantwortungsvolle Weinwerdung der Trauben bilden sich kaum Histamine, was die Weine bekömmlich macht und für einen außerordentlichen Genuss sorgt.
Schwefel wird nur so viel eingesetzt, wie für die Haltbarkeit des Weins als wertvolles Lebensmittel erforderlich ist. So können die langanhaltende Frische und ausgedehnte Lagerfähigkeit des Weins garantiert werden. Tierische Produkte haben im Wein nichts verloren. Durch den Einsatz von Erbsen- und Kartoffelprodukten anstelle von z.B. Gelatine sind die Weine von Stefan Pratsch mit einem veganen Ernährungsstil voll vereinbar.
Östlich vom Hohenruppersdorfer Kirchturm gelegen ist die Ried Rotenpüllen durch ihre Ausrichtung nach Süden hin eine sonnenbegünstigte Lage. Während der Arbeit im Weingarten kann man den herrlichen Blick auf die Karpaten genießen. Verglichen mit anderen Lagen Hohenruppersdorfs fällt die nächtliche Abkühlung am tiefsten Punkt der Lage markant stärker aus. Bestehend aus rotem Schottermix, Löss, Lehm sowie Kalksteinböden ist diese Lage von ihrer hohen Mineralität gekennzeichnet.
Im Norden des Rotenpüllen schließt sich die Ried Steinberg an. Ihre Hänge sind größtenteils Richtung Norden ausgerichtet – von wo aus man das „Weinviertler Windräder-Meer“ ideal beobachten kann. Der Steinberg präsentiert sich als mineralreichste Lage des Weinguts – hier mischt sich neben Schotter und (Kalksand-)Stein auch Lehm dazu.
Die Ried Erdpress befindet sich im Süden Hohenruppersdorfs und stellt im Unterschied zu den anderen Riedn eine eher ebene Platte dar. Sie ist gekennzeichnet von sehr humusreichen, tiefgründigen Böden, mit Schwarzerde durchsetzt.
Im Süd(ost)en von Hohenruppersdorf findet sich der „Kittel“ – eine ebenfalls sehr sonnenbegünstigte Lage, welche einen herrlichen Ausblick zum „Matzner Wald“ bietet. Hier findet sich sehr trockenes, kompaktes Bodenreich, durchsetzt mit Kies, Sand, Ton, Lehm aber auch Kalksand- und Muschelstein.
Im Lieblingsweingarten des Urgroßvaters findet sich die heute größte Lage des Weinguts – der Heiligenberg. Sein Name steht für geschichtsträchtige Hintergründe: Während er von Wallfahrern auf dem Weg nach Mikulov auch heute noch begangen wird, wurde in Zeiten des Mittelalters vom Galgenberg aus das letzte Gebet Richtung Heiligenberg gesprochen. Die Böden des Heiligenberg beinhalten den für das Weinviertel typischen Löss, Lehm sowie humusreiche Schichten. Nach Süden hin ausgerichtet und zugleich den Winden der Region ausgesetzt, bietet diese Lage ideale Bedingungen für den Anbau gebietstypischer Weißweinsorten.
Der Pfarracker am Heiligenberg ist die höchste Lage des Weinguts und damit eine besonders luftdurchflutete Anlage im Nordosten des Ortes. Aufgrund sehr sperriger, dunkler und kompakter Bodenschichten v.a. im tieferen Untergrund fällt die Ertragsmenge in dieser Lage durchgängig gering aus.
Early on it became clear that Stefan Pratsch would take over the parental winery. After a solid theoretical education at the viticultural school in Mistelbach, he got to know the practice in his parents’ traditional business. Then it was a time to find and perfect his own way.
The parents Willi and Anneliese Pratsch, girlfriend Bernadette, partners and friends and above all the feedback of the many customers have contributed to the success of this ambition. An important milestone was the extraordinarily positive echo of the wines in the USA and Scandinavia. Today the wines of Stefan Pratsch enjoy great popularity worldwide.
The character of the soil is the reflection of the wine that grows on it. The uniqueness of the grapes can only be appreciated on a soil full of life. For Stefan Pratsch it is therefore immensely important to keep the soil healthy and support the diversity of vegetation in the vineyard. Organic is mandatory!
The wine needs time to mature. The grapes – fully ripened on the vine – bring the yeast for spontaneous fermentation already from the vineyard and the still young wine stays in contact with the yeast as long as possible. This is the only way to create the fresh and nuanced wines that we love so much. Due to the gentle and responsible vinification of the grapes, hardly any histamine is formed, which makes the wines easily digestible and ensures an extraordinary pleasure.
Sulphur is only used as much as necessary for the preservation of the wine as a valuable foodstuff. In this way the long-lasting freshness and extended shelf life of the wine can be guaranteed. Animal products have no place in wine. By using pea and potato products instead of e.g. gelatine, Stefan Pratsch’s wines are fully compatible with a vegan diet.
To the east of the Hohenruppersdorf church tower, the Rotenpüllen vineyard is a sunny location due to its southern orientation. While working in the vineyard you can enjoy the magnificent view of the Carpathians. Compared to other locations in Hohenruppersdorf, the nightly cooling at the lowest point of the site is significantly stronger. Consisting of red gravel mix, loess, loam and limestone soils, this site is characterized by its high minerality.
To the north of the Rotenpüllen is the Steinberg vineyard. Its slopes are mostly oriented to the north – from where the windmills of the Weinviertel can be ideally observed. The Steinberg presents itself as the most mineral-rich site of the winery – here clay is mixed with gravel and (lime-sand) stone.
The Erdpress vineyard is located in the south of Hohenruppersdorf and, unlike the other vineyards, is a rather flat plateau. It is characterized by very humus-rich, deep soils, interspersed with black earth.
In the south (east) of Hohenruppersdorf you can find the “Kittel” – also a very sunny location, which offers a wonderful view to the “Matzner wood”. Here you will find very dry, compact soil, interspersed with gravel, sand, clay, loam but also limestone and shellstone.
Great-grandfather’s favourite vineyard is the largest vineyard of the estate today – the Heiligenberg. His name stands for historical backgrounds: While it is still commemorated by pilgrims on their way to Mikulov today, in medieval times the last prayer towards Heiligenberg was said from the gallows hill. The soils of Heiligenberg contain loess, clay and humus-rich layers typical for the Weinviertel. Facing south and at the same time exposed to the winds of the region, this location offers ideal conditions for growing white wine varieties typical of the area.
The Pfarracker am Heiligenberg is the highest location of the winery and therefore a particularly airy site in the north-east of the village. Due to very bulky, dark and compact soil layers, especially in the deeper subsoil, the yield in this location is consistently low.